Wczoraj spadł śnieg, nie pierwszy w tą jesień ale długo wyczekany przez dzieciaki, przeze mnie. Zawsze kiedy widzę wirujące płatki w mojej głowie budzi się i nie chce zasnąć jedna myśl ... święta !
Tak więc dzisiaj w klimacie już bardziej świątecznym, może nie tradycyjnie polskim, ale bardzo smacznym. Kruche ciastka z przepisu Marthy Stewart :]
Składniki:
• 225g masła
• ¾ szklanki cukru
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• ½ łyżeczki soli
• ¾ szklanki suszonej żurawiny
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan (ew. włoskich)
Masło zmiksować z cukrem aż do jasnej, puszystej masy (ok.2 minuty). Dodać mleko i ekstrakt, wymieszać do połączenia. Przestawić mikser na najniższą moc, dodawać stopniowo mąkę, orzechy i żurawinę cały czas miksując.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 25cm. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki* na 2 godziny.
Wyjąć ciasto, pokroić każdy wałeczek na plastry grubości 5mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st C, aż do zarumienienia się brzegów.
Smacznego !
*Ja trzymałam ciasto 1 godzinę w zamrażarce a drugą w lodówce.
**Dobrze zawinięte w folię ciasto można przechowywać w lodówce do miesiąca czasu.
Wyglądają super, ciekawe czy nadawałyby się do powieszenia na choinkę :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak o ile dziórki zrobi się przed pieczeniem bo potem mógły być problem.
OdpowiedzUsuń