niedziela, 28 listopada 2010

Ciasteczka digestive

‘’A very merry Christmas

and a happy new year.
Let's hope it's a good one
without any fear.’’

Od zawsze korciło mnie aby włączyć kolędę, zatopić się we wspomnieniach i marzeniach na kolejny rok dużo wcześniej, jeszcze zanim do sklepów napłynie fala „zakupowiczów” i tegorocznych Mikołai. I zawsze się przed tym broniłam. Bo dla mnie pierwsza usłyszana piosenka z dzwoneczkami to takie preludium, znak że już niedługo, już za chwilę. I właśnie dzisiaj był ten dzień i ta piosenka usłyszana gdzieś w jakimś sklepie, i zwolniony moment i blask w oczach.

A dzisiaj proponuję ciasteczka digestive, w których sklepowej wersji zakochałam się, w tej domowej zakochała się cała rodzinka. Na przepis ten wpadłam na blogu Wypieki z Pasją, jednak przepis z angielskiego przetłumaczony został przez Dorotus76.


Składniki na 20 - 25 ciastek:

•175 g mąki pełnoziarnistej
•50 g mąki pszennej
•50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
•pół łyżeczki soli
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•100 g masła lub margaryny
•3 łyżki brązowego cukru (w oryginale były 2; można również posłodzić więcej, wedle upodobania)
•60 ml mleka (4 łyżki)

Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również kupić gotowy w sklepach). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).

Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.

Smacznego !

* w wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć

1 komentarz: