sobota, 4 grudnia 2010

Domek z piernika cz.III

Praca nad chatką trwała cały tydzień. Nie nie przerażajcie się :] Gdybym miała tylko więcej czasu wyrobiłabym się ze wszystkim w jeden dzień. Wykonanie takiego piernikowego domku wbrew pozorom jest łatwe i przyjemne, a w kuchni od czasu upieczenia piernikowych fundamentów pachnie korzennie.


Mamy już upieczone ściany i sklejoną bryłę domu, czas na dach i ozdabianie.

Składniki na karmel:
• 1 szkl cukru

Cukier podgrzać na patelni aż do skarmelizowania i otrzymania brązowej masy.
Płytki przyklejamy do dachu od dołu tzn. od najniższego rzędu. Nałożyć odrobinę karmelu na środek dachówki i przykleić. Tak samo postępować aż do otrzymania jednego rzędu płytek dachowych. Następnie nakładać trochę większe kleksy karmelu na środek pozostałych płytek i przyklejać się wyżej, mają zachodzić na rząd pod nimi.
Składniki na lukier:
• 2 białka
• ok. 2 ½-3 szkl cukru pudru

Dodatkowo:
• cukierki, perełki, posypki do dekoracji

W naczyniu ubić białko, dodać powoli cukier puder (po jednej łyżce na raz) dalej ubijając, aż do utrzymania gładkiej, białej masy.

Lukier przełożyć do papierowej tutki, rękawa cukierniczego, strzykawki (jak kto woli). Ozdobić resztę domku. Sople zrobiłam wyciskając najpierw kleks lukru na brzeg dachu, cały czas wyciskając lukier ciągnęłam tutkę w dół.






8 komentarzy:

  1. Imponujący ! Też się przymierzam, ale nie wiem czy projekt mnie nie przerośnie :)Ech, ... Najwyżej zostanie nam cudny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może pokazałabyś domek w całości? wygląda imponująco...

    OdpowiedzUsuń
  3. Domek pierwsza klasa, jak dla mnie tylko Baby Jagi brakuje.
    Pozdrawiam kawowo
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za tyle miłych komentarzy. Nie spodziewałam się, że Wam się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domek jest prześliczny, chciałabym w takim zamieszkać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudeńko zrobiłaś, bardzo mi się podoba ....

    OdpowiedzUsuń