niedziela, 26 grudnia 2010

Sernik Nowojorski (New York Cheescake)

Nie będę się roztkliwiać nad tym, że to już koniec, no prawie koniec. Nie lubię tego. Zawsze przypomina mi o ulotności chwili, wywołuje jakiś lęk. Dzisiaj jeszcze wspomnienie, świąteczne wspomnienie. Sernik. Pyszny, kremowy, cytrynowy, na spodzie z ciastek digestive. Z przepisu na BBC, jednak dużo bardziej spodobały mi się modyfikacje autorki Moich Wypieków, więc przepis wzięłam właśnie z tego bloga.

P.S.Dziękuję wszystkim za przepiękne życzenia !



Składniki na spód:

• 70 g masła, roztopionego
• 140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce*.

Składniki na masę serową:
• 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
• 250 g drobnego cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka otarta z jednej cytryny
• 1,5 łyżeczki soku z cytryny
• 3 duże jajka
• 1 żółtko
• 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Polewa z kwaśnej śmietany:
• 220 ml kwaśnej śmietany
• 1 łyżka drobnego cukru
• 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.

Smacznego!
 
*w orginalnym przepisie spód podpiekany był przez 10 min w temperaturze 180 st C, jednak pominięcie tego wcale nie szkodzi sernikowi

6 komentarzy:

  1. jaki wspaniały...
    wygląda tak puszyście, lekko i delikatnie.
    z klasą, pełen gracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik Nowojorski jest fantastyczny - klasa sama w sobie. Zawsze tak samo świetnie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny. do nowojorskiego wiąż się przymierzam, może będzie moim postanowieniem noworocznym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam z czystym sercem :) Piekłam go już któryś z kolei raz,ale to właśnie sernik z tego przepisu był moim debiutem w przeszłości, zawsze prosty jak stół i idealnie jasny.

    OdpowiedzUsuń