czwartek, 17 lutego 2011

Drożdżówki z mocno kokosowym nadzieniem

Są przepisy, na które wystarczy tylko spojrzeć aby wiedzieć, że będą smakować, że trzeba będzie chować co nieco aby zostało na potem :). Idealne drugie śniadanie w moim domu? Słodkie, słodkie, słodkie. Z okazji dnia leniwca, mojego dnia leniwca, który sobie dzisiaj ustanowiłam zrobiłam te oto bułeczki, pyszne i mocno, mocno kokosowe. Idealne.
Z tego przepisu.

Składniki na ciasto (około 15 - 16 dużych drożdżówek):
•600 g mąki pszennej
•3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
•1 szklanka letniego mleka (250 ml)
•2 jajka
•100 g roztopionego masła
•60 g cukru
•1/4 łyżeczki soli

Ponadto:
•1 jajko roztrzepane, do posmarowania
•wiórki kokosowe do posypania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, z których uformować kulki, jak na bułeczki, około 80 g każda. Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie*. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.


Nadzienie kokosowe:
•1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
•1 szklanka wiórków kokosowych
•2 żółtka
•2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając (bardzo się przypala). Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.

* dobrym pomysłem jest również ułożenie bułeczek w formie, jedna przytulona do drugiej, co zapobiegnie nadmiernemu wyciekaniu nadzienia

Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Nadzienie kokosowe bardzo mi się podoba. A drożdżówki cudne, złociste.

    OdpowiedzUsuń
  2. och, to nadzienie musi być cudne!
    a dzień leniwca mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie bardzo przepadam za kokosowymi smakami..ale dzień leniwca bardzo mi się podoboa!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te drożdżówki. Kokosowe wypieki ubóstwiam, a drożdżowe szczególnie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie drozdzoweczki to pewnie smakuja pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kokosowe? o rety! świetny pomysł, taki... inny ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Są naprawde pyszne ! Pierwszy raz robiłam bułki ze świeżymi drożdżami, są dużo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń