niedziela, 13 lutego 2011

Kakaowe ciasteczka walentynkowe


Pyszne, kruche, kakaowe ciasteczka. Kiedy moja mama zobaczyła co się szykuje tylko pokręciła nosem "Przecież wiesz, że nie lubię czekoladowych". Jednak po upieczeniu dowiedziałam się od niej , że są pyszne i wcale nie gorzkie :). Zniknęły w jeden dzień, niewiele zostało do polukrowania. Polecam z czystym sercem, jednej z najlepszych kakaowych ciasteczek jakie jadłam !

Przepis z bloga Glorious Treats.

Składniki:
• 200g masła
• 2/3 szklanki cukru
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 1 jajko
• 2 łyżki likieru czekoladowego lub bardzo mocnej kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody)               
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 szklanki kakao
• 3 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/4 łyżeczki soli

Do miski przesiać mąkę, kakao, sól i sodę. Odstawić.

Masło ubić wraz z cukrem i cukrem brązowym aż do otrzymania gładkiej, puszystej masy. Dodać kawę lub likier i wanilię. Cały czas ucierając dodać powoli mączno-kakaową miksturę (po 1 szklance na raz)*. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1-2 godziny lub 20 minut w zamrażarce, jeżeli nie macie tyle czasu :) .

Po schłodzeniu wyjąć jedną część ciasta. Rozwałkować na lekko posypanym mąką blacie**. Wycinać kształty foremką i układać serduszka na blaszce wyłożonej papierem ***.

Piec przez ok.7-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Studzić na kratce.

Smacznego!


*Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, zamiast zwartej konsystencji będzie się rozpadać należy dodać odrobinę mleka (aż do uzyskania odpowiedniej formy).

**Najlepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, aby jak najbardziej zredukować dodawanie mąki.

***W oryginalnym przepisie autorka radziła aby wycięte ciastka włożyć na 5 min. Do zamrażarki. Miało to zapobiec rozlaniu się podczas pieczenia. Robiłam i tak i tak, nie rozpływały się.


12 komentarzy:

  1. Jakie piekne!!!!!!!!!!W tych ciasteczkach juz mozna sie zakochac!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy13/2/11 16:28

    Przepiękne!!! Mistrzowsko polukrowane!!! Przepisów na pyszne ciasteczka nigdy nie za dużo, tak więc i ten zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiem czy kiedykolwiek widziałam na ciasteczkach takie ładne serca..

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wam szystkim za miłe słowa :)
    Ciasteczka są naprawde pyszne, niestety u mnie nie doczekały walentynek.

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie ładne i jaka ładna ich dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serduszka są iście dziełami sztuki! Piękny wzorek! :) Nie dość, że piękne, to na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. są urocze, takie...
    od serca ;] śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. tak slicznie je ozdobilas, ze az napatrzec sie nie moge na te cudenka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiem ,że już po walentynkach ale się zakochałam w tych ciasteczkach,są cudne:))

    OdpowiedzUsuń