wtorek, 24 maja 2011

Crumble rabarbarowo-truskawkowe

Spacerowałam sobie po ryneczku. Lubię przyglądać się ludziom, jak w pośpiechu pakują do foliowych reklamówek kilogramy jabłek na szarlotki, rabarbaru na kompot, pomidorów na ulubioną zupę. Lubię wyobrażać sobie jak stoją w kuchni i przygotowują potrawy, odgadywać co stanie się z ogórkami, które kupiła tamta pani i z marchewkami podanymi jej w biegu? I właśnie wczoraj trafiłam na malutki straganik z samymi truskawkami, ogromny napis "truskawki słodkie, polskie". Musiałam je kupić, chociaż pół kilograma. Były pyszne, crumble też ;)
Przepis zmodyfikowany, na podstawie tego znalezionego na blogu, którym ostatnio niezmiennie się zachwycam.

Składniki na nadzienie owocowe:

• 0.5 kg truskawek
• 3 łodygi rabarbaru
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• odrobina soku z cytryny
• łyżka mąki kukurydzianej
Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny.
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i umieścić w rondelku. Dodać masło i cukry, podgotować. Po trzech minutach zdjąć rabarbar z ognia i dodać go do truskawek. Całość wymieszać z mąką.

Składniki na crumble:
• 100g masła
• 130g mąki (dałam kilka łyżek więcej, zależy od masła)
• 3 łyżki brązowego cukru np.demarara
• 3 łyżki cukru waniliowego
• szczypta soli
• szczypta proszku do pieczenia

Suche składniki połączyć. Masło stopić w garnuszku, dodać do mącznej mieszaniny. Wyrobić, aż przypominać będzie kruszonkę. Gotowe ciasto wyłożyć na owoce.

Piec ok.45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170st. C, aż kruszonka stanie się złota. Podawać ciepłe, najlepiej z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Rozkosz, po prostu rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble ? jest przepyszne
    Twoje wygląda bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  3. rabarbar z truskawką to naprawdę wyborne połączenie!
    och, pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. mąkę kukurydzianą jaką zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię crumble, ostatnio robiłam z rabarbarem ale na truskawki też bym się nie obraziła..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąkę kukurydzianą bez obaw możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, w ostateczności zwykłą mąką pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne to Twoje crumble, z chęcią bym zjadla z truskawkami,a truskawek jeszcze nie widziałam takich naszych, polskich.

    OdpowiedzUsuń