sobota, 25 czerwca 2011

Dżem truskawkowo-ananasowy

Dawno obiecany dżem i chociaż zrobiłam go już tydzień temu, dopiero dzisiaj doczekał się oddzielnej notki. Jest naprawdę dobry, a podczas jego przygotowania w domu rozchodził się nieziemski zapach, taki egzotyczny a jednak tak znajomy. Niestety wpis bez zdjęć, zanim się obejrzałam, dżem został rozdzielony po równo na kanapki i tosty, i zadowolone uśmiechy :)

P.S.Przepraszam, zapomniałam dodać, że przepis pochodzi ze zbiorów niezastąpionej w dziedzinie przetworów Bei.

Składniki na ok. 700 ml dżemu:
• 500 g świeżego ananasa (ananas o wadze ok. 1,2 kg)
• 500 g truskawek
• 50 ml rumu
• ok. 300 - 400 g cukru*
• sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
• 1 laska wanilii (lub 1 duże ziarenko tonki)

Ananasa dokładnie obrać, pokroić na plastry, a następnie na małe kawałki, odcinając twardy, centralny rdzeń (mniej więcej połowę ananasa kroję na bardzo małe kawałki, by łatwiej się on rozgotował). Truskawki opłukać, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki lub w ćwiartki. Owoce przełożyć do osobnych naczyń i każde zasypać połową cukru i zalać połową soku z cytryny, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny (możemy wstawić owoce do lodówki).

Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem nasionka (jeśli użyjemy tonki – zetrzeć ją na tarce z jak najmniejszymi otworami). Ananasa przełożyć do rondla, dodać rum oraz wanilię / tonkę, zagotować i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 -15 minut, następnie dodać truskawki i dalej smażyć owoce do otrzymania odpowiedniej konsystencji, w trakcie smażenia ściągając ewentualne szumowiny (jeśli owoce puściły za dużo soku i dżem nadal jest zbyt płynny, pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę naturalnej pektyny).

Gorący dżem przełożyć do czystych, suchych, gorących słoiczków, szczelnie zakręcić i pozostawić do wystygnięcia odwracając je ‘do góry nogami’. Można je też zapasteryzować.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny dodatek ten ananas. Dzięki za pomysł ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie się zapowiada, połączenie ananas-truskawka musi być dobre

    OdpowiedzUsuń