sobota, 11 czerwca 2011

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i czekoladą


A za oknem deszcz...
Tak na poprawienie nastroju, dużo ciasteczek z dużą ilością mlecznej czekolady. Mniam...
Z przepisu Dorotus 76.

Składniki na około 25 - 30 ciastek:

•120 g miękkiego masła
•70 g jasnego brązowego cukru (ciastka są dużo smaczniejsze z brązowym cukrem niż z białym)
•1 jajko
•100 g płatków owsianych
•140 g mąki razowej
•pół łyżeczki proszku do pieczenia
•250 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych); czekolada dowolna, może być Wasza ulubiona

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Wsypać resztę składników, wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzić na kratce.

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka.
    To ja się częstuję i pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesliczne, sloneczne ciasteczka. Uwielbiam wszystkie owsiane wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne muszą być, takie fajne coś do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsiane najlepsze! Zwłaszcza z taką ilością czekolady:))

    OdpowiedzUsuń