Pocałunek wampira...Czyż nie brzmi to tajemniczo i tak wytwornie?
Jedno mogę powiedzieć napewno, to jedne z ulubionych smakołyków na Halloween jakie kiedykolwiek zrobiłam. Są świetne, zachwycają kolorem i orginalnością. I mimo, że Halloween to nie jest moje ulubione święto to jednak nigdy nie mogę się oprzeć takim cudom ;)
Z przepisu Dorotki z Moich Wypieków.
Składniki na 24 babeczki:
•2,5 szklanki mąki pszennej
•2 łyżki kakao
•1 łyżeczka soli
•1,5 szklanki cukru (dodałam 1 szklankę)
•1,5 szklanki oleju
•2 duże jajka
•pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście)
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
•1 szklanka maślanki lub kefiru
•1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
•2 łyżeczki białego octu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i miksować. Dodać wanilię i barwnik, zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę, do wyczerpania, cały czas miksując.
W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę dodać do ciasta i zmiksować (średnia prędkość miksera przez 10 sekund).
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, nakładając do
3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka (najlepiej bez termoobiegu). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem:
•300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
•250 g serka mascarpone
•2,5 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
Zarówno kremówka jak i serek powinny być z lodówki.
Kremówkę ubić, dodając w trakcie cukier puder. Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - łyżką). Kremem udekorować babeczki (ja wyłożyłam łyżką).
Ponadto:
•1 granat
•pół słoiczka dżemu lub konfitury z wiśni
Z granata wyłuskać nasionka.
Dżem z wiśni podgrzać (by zrobił się płynny), zmiksować blenderem, by nie było w nim kawałków owoców. Dżem przełożyć do woreczka (lub jednorazowego rękawa cukierniczego), odciąć róg.
Babeczki udekorować dżemem i nasionkami granata.
Smacznego !
Świetne babeczki!:))
OdpowiedzUsuńGenialne zdjęcie i bardzo ciekawe babeczki ;)
OdpowiedzUsuń