niedziela, 17 października 2010

Wafelek z masą mleczno-nugatową


Jesień . . . jedna z 4 najpiękniejszych pór roku. Uwielbiam łapać babie lato w trochę zmarznięte dłonie i huśtać się na huśtawce łapiąc ostatnie promienie słońca. I jeszcze lubię kolorowe liście i kasztany, i zapach szarlotki, i smak orzechów. Tak naprawdę to lubię też deszcz, wiem, wiem, jeszcze kiedyś pożałuję tych słów, ale na razie odpoczywam od gorącego lata, które w tym roku naprawdę mnie zmęczyło.
A co na niedzielę? Spacer do parku i wafelki, które w smaku może nie odzwierciedlają smaku popularnego batonika, ale na pewno nie były dla nas rozczarowaniem. Orzechy, mleko i nasza ulubiona nutella. Cudowne połączenie. Z bloga Moje Wypieki.
Składniki na masę mleczną:
·         1/4 szklanki mleka
·         1/4 szklanki cukru
·         175 g miękkiego masła
·         1 szklanka mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.
Składniki na masę z nutelli:
·         100 g masła
·         160 g nutelli
·         1 łyżka kakao
·         2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
·         100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak ), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.
Ponadto:
·         3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)
·         70 g czekolady mlecznej
·         70 g czekolady gorzkiej
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.

3 komentarze:

  1. kojarzą mi się z knopersami :-) Twoje wafelki na pewno są tak samo słodkie i pyszne! i na pewno idealne nie tylko na drugie śniadanko :P mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne :)) Uwielbiam nutellę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. i to musi być przepyszne! zapisuję w zakładki do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń