wtorek, 30 listopada 2010

Domek z piernika cz.I

A ja właśnie stawiam domek, mój własny, tylko że z piernika :] drobny szczegół. Aromat jeszcze unosi się w domu. A kto w nim zamieszka? Może jakiś mały skrzat . . .

Bazą pod przepis była instrukcja na stronie Bonappetit, jednak sporo ją zmodyfikowałam aby przystosować przepis do Polskich możliwości:] Przepis w częściach ponieważ pracę nad domkiem najlepiej rozłożyć na kilka dni.

Składniki:

• 7 ½ szklanki mąki
• 5-6 łyżeczek przyprawy do piernika (domowej ok.4)
• 1 1/2 łyżeczki sody
• 1 1/2 łyżeczki soli
• 250g masła
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 duże jajka
• ¾ szklanki melasy

Mąkę przesiać z sodą, solą i przyprawą do piernika.
W oddzielnym naczyniu utrzeć mikserem masło. Wsypać cukier i dalej ucierać. Dodać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać melasę i na wysokich obrotach miksera wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera, do masy wsypać partiami suche składniki, cały czas miksując.

Ciasto podzielić na 6 części, każdą uformować w prostokąt i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki na min. 5-6godzin.

Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta z lodówki, rozwałkować podsypując mąką (jeśli będzie zbyt klejące, wałkować między folią). Przyłożyć szablon do rozwałkowanego ciasta, wyciąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.13 min w temperaturze 130 st. C. Wyjąć upieczony placek, studzić na kratce. W międzyczasie wyjąć kolejną część i postępować tak jak poprzednio, tak samo zrobić z resztą zamrożonego ciasta. Z pozostałych ścinek wyciąć kółka o średnicy ok. 3,8-4cm, które posłużą za płytki dachowe i piec je przez 8 min.

*Użyłam tych szablonów:
-szablon ściań bocznych
-szablon ścian tylnej i frontowej
-dach to dwa prostokąty o wymiarach 15x23 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz