piątek, 12 listopada 2010

Orzechowe ciasteczka z Linz

A ja już widziałam pierwszą choinkę, taką z prawdziwego zdarzenia, z gwiazdą na szczycie. Stoi tam przed centrum handlowym i patrzy z góry, samotna. W torbach pełnych zakupów nie ma jeszcze świątecznych akcentów i chociaż wśród półek z ozdobami krążą spore grupki potencjalnych klientów to mało kto odważy się podejść do kasy. Karp też jeszcze spokojnie pływa w stawie, a ciasto na piernik dopiero gęstnieje w lodówce. Tymczasem ja zamieszczem pierwszą propożzycję, może bardziej zimowych niż świątecznych ciasteczek, ale umieszczam je w tagu Boże Narodzenie.
Ciasteczka są pyszne, bardzo polecam! Z przepisu ze strony Whiteplate w sam raz na Orzechowy Tydzień.




Składniki na ok.30 ciastek:
·        200 g miekkiego masła
·        2/3 szkl cukru
·        2 jajka
·        1 cukier waniliowy
·        2 szklanki mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka cynamonu
·        1/4 łyżeczki soli
·        1 łyżeczka skórki cytrynowej

Dodatkowo:
·        100 g orzechów laskowych, zmielonych, ale niezbyt drobno (użyłam włoskich)
·        1/2 słoika dżemu malinowego (bez pestek) lub wiśniowego
Zmiksować masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię.
W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maślanej. Kiedy wszystko ładnie sie połączy, przykryć miskę szczelnie folią i schłodzić minimum 30 minut.

Kiedy masa sie schłodzi, formować kulki o srednicy 2 cm. (masa bedzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki). Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piec 8 minut.
Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku kciukiem zrobić wgłębienie. Wstawić z powrotem do piekarnika na 8 minut. W garnuszku podgrzać dżem.
Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu. wstawić do piekarnika na 2 minuty. Ostudzić na kratce.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ładne te ciastka, mniam! Częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze są te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmniam! Zrobiłam wg przepisu i wyszło mi 50 ciasteczek. Nawet zabawa z wyjmowaniem ich i wkładaniem do piekarnika na 3 razy mnie nie zniechęciła i okazała się zabawna.
    Ciasteczka są naprawdę pyszne!:) Cynamon i cytryna dodają bardzo fajnego posmaczku.
    Dzięki za przepis!;)

    OdpowiedzUsuń