Wróciłam :) Co prawda wyczerpana i strasznie zaspana, ale pełna pozytywnej energii !
Obiecuję zdać fotorelację w najbliższym czasie, a narazie wróćmy do dzisiejszego wypieku.
Polska powitała mnie deszczem i przykrymi informacjami, które kazały mi zerwać sie dzisiaj z samego rana, mimo zmęczenia stanąć na wysokości zadania i przygotować obiad. Z przepisu z bloga Moje Wypieki, który wydrukowany leżał na dnie szafki niemal rok i w końcu (naszczęście) doczekał się wykorzystania. Jednym słowem, pycha!! Wiedziałam, że bułeczki z moimi ulubionymi pieczarkami mnie nie zawiodą :).
Składniki na 11 dużych bułek z nadzieniem:
•500 g mąki pszennej chlebowej•1/2 szklanki letniego mleka
•1/2 szklanki letniej wody
•2 łyżki oleju słonecznikowego
•1 jajko
•1 łyżeczka soli
•12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
•1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Nadzienie:
•500 g pieczarek
•2 średnie cebule
•olej, do smażenia
•sól, pieprz do smaku
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę posmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego!
Robiłam już dwa rodzaje bułek z przepisu na ciasto. Jest świetne!
OdpowiedzUsuńNieźle wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMniam, jak dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńileż to bym dała za taką bułeczkę na śniadanie... ;]
OdpowiedzUsuńPorywam jedną :)
OdpowiedzUsuń