poniedziałek, 27 czerwca 2011

Drożdzówki z czereśniami i kruszonką



Miało być pożegnanie sezonu truskawkowego, miało ... ale skończyło się na powitaniu czereśni. Nie szkoda i tak było wspaniale. Wyobraźcie sobie pyszne, puszyste bułeczki, jeszcze ciepłe, z soczystymi czereśniami i kruszonką, nie mogło nam nie smakować! Jedne z najlepszych jakie robiłam, takie wakacyjne, aż ma się ochotę sięgnąć po kolejną.
Z przepisu z Moich Wypieków, z drobną modyfikacją, zmianą owoców :)

Składniki na 9 sztuk:

•2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
•3/4 szklanki letniego mleka
•3 czubate łyżki cukru
•1 jajko
•1 żółtko
•1/4 łyżeczki soli
•60 g miękkiego lub roztopionego masła
•12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
•4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
•18 czereśni
•1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć owoce. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:•pół szklanki mąki pszennej
•5 łyżek cukru
•1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
•60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Są śliczne, niczym pączki-oponki. Mi teraz zostały już tylko wiśnie, bo ze wszystkich czereśni zrobiłam dżem.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio te same bułeczki, z tym, ze z brzoskwinią:) pyszne są:) ...a z czereśniami muszą smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudowne :) poproszę jedną albo od razu dwie

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie musze wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czereśnie! Porywam Ci jedną drożdżówę, bo aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ cudowne bułeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą byc pyszne.. a wyglądają.. uroczo, troszkę jak doughnuty.. :3

    OdpowiedzUsuń