wtorek, 27 września 2011

Sernik na orzechowym spodzie


Czy tylko ja mam takie wrażenie, że czas przyspieszył? Kolejne dni jakby przepływały między palcami. Budzę się w poniedziałek, w południe okazuje się, że to już czwartek a kładę się spać z lekkim żalem, że weekend już minął.
Dzisia przepis na sernik, który upieczony był już jakiś czas temu, ale ciągle zwlekałam z jego umieszczeniem na blogu. Jest przepyszny, mój ulubiony spód z ciasteczek, warstwa orzechowa i aksamitny ser. Jedyne co polecałabym zmienić, to użycia pół na pół syropu klonowego i miodu do masy orzechowej.
Z przepisu Dorotus76.

Składniki na spód:

•1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive
•1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:
•2/3 szklanki golden syrupu (jeżeli nie macie dostępu, zamienić pół na pół miodem i syropem klonowym)
•1/3 szklanki roztopionego masła
•1 łyżka ciemnego brązowego cukru
•2 jaja
•1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki na masę serową:
•750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
•1 szklanka brązowego cukru
•2 łyżki mąki
•4 jajka
•2/3 szklanki kremówki
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Wspaniale prezentuje się ten serniczek:)
    Podkradam sobie kawałeczek, dobrze?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczkowe spody są pyszne, a i orzechowa masa zapowiada się tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie, dałabym się pokroić za kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki śliczny serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w takiej wersji sernika jeszcze nie jadłam.. pyszny musi być!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten spód to fajny ,musi bardzo dobrze smakować z tym sernikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetny sernik:) uwielbiam takie, na pewno smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki. Jadłam na migdałowym spodzie, ale ma orzechowym jeszcze nie i muszę koniecznie spróbować:)

    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale wygląda ten sernik i musi być bardzo, bardzo aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! wygląda zjawiskowo. chyba bym nawet talerzyk po nim oblizała :)

    OdpowiedzUsuń